FAQ

Ce este asigurarea RCA?

     RCA inseamna Raspundere Civila Auto si este prescurtarea de la Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila pentru  pagube produse din accidente de autovehicule.
Pagubele rezultate in urma accidentelor pot fi materiale, adica pagube aduse bunurilor pe care autovehiculul vinovat de accident le-a avariat prin contact cum ar fi alte autovehicule, vehicule (biciclete, carute etc.), bunuri materiale (marfa transportata, lucrari edilitare, constructii, etc.) orice bun afectat  in urma accidentului de catre vehiculul vinovat, precum si vatamari corporale aduse pasagerilor vehiculelor implicate in accident sau persoanelor din afara vehiculelor (biciclisti, pietoni etc) sau chiar decesul acestora.
     Limitele de despagubire pentru accidente petrecute pe teritoriul Romaniei sunt de:
a)Pentru pagube materiale produse in unul si  acelasi accident, limita de despagubire este de1.220.000 EURO in lei la cursul de schimb BNR;
b)Pentru vatamari corporale si decese inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul  persoanelor prejudiciate, limita de despagubire este de 6.070.000 Euro, echivalentul in lei la cursul de schimb BNR;
     Limitele de despagubire se stabilesc de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara prin  norma privind asigurarile auto.
    Asigurarea RCA este obligatorie in toate tarile civilizate, existand de-a lungul vremii numeroase reglementari internationale, una  dintre cele mai cunoscute in Europa fiind Conventia  Carte Verde care reglementeaza traficul transfrontalier. Aparitia RCA a fost data de frecventa accidentelor auto care erau din ce in ce mai numeroase pe masura ce parcul auto crestea si reteaua rutiera se dezvolta odata cu aparitia automobilului, la inceputul secolului XX.
    Pe teritoriul Romaniei primele reglementari privind pagube provocate prin accidente de circulatie au fost stipulate in Regulamentul asupra cirulatiei pe drumurile publice din 1929.   

polita RCA interbelica emisa pentru o masina din Romania