FAQ

Care este termenul legal de plată a unei despăgubiri?

   Dupa producerea unui accident rutier, urmeaza o serie de pasi pe care cei implicati in acesta trebuie sa-i urmeze pana la obtinerea despagubirii.
   Primul aspect pe care trebuie sa-l urmarim dupa producerea unui accident este stabilirea vinovatiei. Acest lucru se poate realiza fie amiabil prin intocmirea unui Constat Amiabil de Accident intre cei doi soferi implicati, fie printr-un Proces Verbal emis de catre Politie.
Al doilea pas este avizarea daunei catre Asigurator
   Urmatorul pas pe care trebuie sa-l urmam este acela de a ne adresa Asiguratorului care a emis polita RCA a soferului vinovat de producerea accidentului, in vederea efectuarii constatarii daunelor si eliberarea Procesului Verbal de Constatare a Avariilor. 
In maxim 30 de zile de la Procesul Verbal de Constatare al Avariilor, Asiguratorul emite oferta de despagubire catre Asigurat, care conform ghidului RCA emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara are posibilitatea fie sa accepte Oferta de despagubire, situatie in care Asiguratorul trebuie sa plateasca suma acceptata de persoana prejudiciata in maxim 10 zile, fie are posibilitatea sa se indrepte catre o unitate service aleasa de domnia sa (persoana prejudiciata), asiguratorul neavand posibilitatea de a impune o anumite unitate reparatoare.
   Dupa efectuarea reparatiei, persoana prejudiciata (pagubitul) va formula cererea de despagubire care trebuie solutionata de catre Asigurator in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia prin 3 posibilitati:

  • fie accepta la plata intreaga suma;
  • fie accepta partial cererea de despagubire, prezentand motive si argumente care sa sustina actiunea si platind ce considera corect asiguratorul;
  • fie respinge in totalitate cerea de despagubire;